Kastracija mačkov

Mački spolno dozorijo med šestim in devetim mesecem starosti. Vedenje se spremeni podobno, kot pri mačkah, le da so spremembe bolj izrazite. Pogosto se mucki potepajo, lahko celo več dni zapored. Tudi pretepi med mački (boj za gonečo mačko ali za teritorij) so zelo pogosti in se lahko končajo s hudimi ranami.

PREDNOSTI KASTRACIJE:

  • muc se ne potepa
  • zmanjša se agresija
  • ker ni spolnega kontakta, je manjša možnost prenosa nekaterih nalezljivih virusnih in bakterijskih infekcij, pa tudi parazitov (bolhe, garje, gliste, trakulja,..)
  • samci ne markirajo več oz. se markiranje omili, prav tako vonj ni več tako izrazit
  • manj poškodb (ugrizne rane, padci, avtomobilske nesreče,..)
  • zdravstveni razlogi: kot preventiva ali sestavni del terapije pri novotvorbah mod in/ali zadnjika, bolezni prostate, kriptorhizmu (ko se modo v času razvoja ne spusti v modnik, ampak ostane nekje na poti, v trebušni votlini, dimeljskem kanalu ali pod kožo).


POSEG:

Pregled živali pred posegom in anestezija sta enaka kot pri mačkah.

Kastracija mačka je kirurški poseg, ki se izvaja v splošni anesteziji. Priporočljiva starost za kastracijo je 8 mesecev. Lahko je tudi starejši, vendar obstaja možnost ohranitve določenih zgoraj omenjenih vedenjskih vzorcev.

Dlako modnika obrijemo, kožo umijemo in razkužimo. Naredimo droben rez na modniku, ki omogoči dostop do moda. Modo odstranimo. S tem preprečimo nastajanje spolnih hormonov, ki so odgovorni za plodnost in spolno vedenje živali. Rezne rane ne zašijemo.

POSTOPERATIVNA NEGA:

Postoperativna nega je enaka kot pri mački.