Pes in mraz

Kako psi prenašajo nizke temperature, je odvisno od številnih dejavnikov:

  • dolžina in gostota dlake ali podlanke,
  • telesna kondicija,
  • zdravstveno stanje,
  • starost.

Občutljivost na mraz je torej v veliki meri odvisna od dolžine in gostote dlake ali podlanke. Bolj občutljivi so psi, ki imajo kratko dlako brez podlanke in morda še povsem gol trebuh. Takšni psi so v mrazu bolj ogroženi, če nimajo možnosti gibanja, zato zanje pozimi ni primerno življenje v pesjaku. Od pasemskih psov so v mrazu ogroženi zlasti kratkodlaki hrti (whippet, greyhound…), doberman, nemški bokser, weimarčan, rodezijski grebenar… V mrazu se začnejo že po nekaj minutah tresti po vsem telesu. Z repom pod trebuhom so videti kot kupček nesreče in zelo očitno pokažejo, da se ne počutijo dobro. Nekateri takšni kužki niso niti najmanj navdušeni, ko morajo zapustiti toplo stanovanje.

Za dobro prenašanje hladnih dni mora biti pes v primerni telesni kondiciji, ne sme biti torej ne predebel in ne presuh. Pomembno je tudi zdravstveno stanje psa. Bolni psi so nedvomno na mraz veliko bolj občutljivi kot zdravi.

Tudi psi, ki so bili zaradi operativnega, diagnostičnega ali drugega posega obriti, so bolj izpostavljeni mrazu. Precejšen vpliv na prenašanje zime pa ima tudi starost. Mlajši in starejši psi teže prenašajo nizke temperature kot drugi štirinožci. Mladiček še nima razvite termoregulacije, zato ni dobro, da bi zimo preživel na prostem.