Pasje zimsko veselje

Še najbolje se v hladnih mesecih počutijo polarni psi, psi, ki so po anatomski zgradbi podobni volku. So telesno močni, z razmeroma dolgimi nogami. Rep nosijo nad hrbtno linijo. Krovno dlako imajo svetlečo, podlanko pa zelo gosto. Uhlja sta razmeroma kratka in pokončna. Potrebujejo zelo veliko gibanja.

Delimo jih na:

  • lovske pse (ponavadi so tudi dobri čuvaji), od katerih so znani sivi in črni losovec, karelski medvedar, finski špic…,
  • vlečne pse (ponavadi so do okolja prijazni in zelo močni), od katerih so znani grenlandski pes, samojed, sibirski husky, aljaški malamut…

Polarni psi so v zimskih mesecih veliko bolj aktivni kot poleti. Uživajo, ko tekajo med snežinkami, radi se podijo in na snegu zganjajo različne norčije. A tudi drugi psi lahko občutijo zimsko veselje, pa naj bodo pasemski ali ne.

Zimska pravljica pa se kaj hitro razblini, če nismo primerno oblečeni in nam zato mraz zleze do kosti. Na mraz so bolj ali manj občutljivi tudi mnogi naši štirinožni prijatelji, ki živijo z nami v hiši. Zato jih moramo na mraz in sneg ustrezno pripraviti. Seveda je prav, da gremo s psom tudi pozimi redno, vsak dan, na sprehod, tudi daljši. Pes gre lahko z nami tudi na zimske počitnice….